Viruksia ja valeuutisia – tietohallinnon villi vuosi

Heikki Ellonen

Ellonen Heikki j-ryhmäLaulussa laulettiin aikoinaan ”vaikka kaikki muuttuu, mikään ei muutu”. Nämä tunteet muuttuvat tosiksi usein juuri marraskuun hämyssä. Maailma täytyy saada valmiiksi ennen joulua eli projektit tuotantoon vuodenvaihteeseen mennessä (niin kuin 2016, 2015, 2014, …).

Kristallipalloa etsitään komeron kätköistä, jotta osaisi ennustaa, mihin rahat katoavat seuraavan vuoden joulukuussa (niin kuin 2016, 2015, 2014, …) ja viimeisimpänä (vaan ei vähäisimpänä) käännetään katse peruutuspeiliin ja mietitään, mitä kaikkea tulikaan tehtyä kuluvana vuonna (ja millä voisi perustella itselle ja tiimillensä jotenkin siedettävän tulospalkkion) ja mitkä olivat niitä isoja asioita.

Tietoturvattomuus tietoturvallisuudeksi

Uskon, että varsin monet kollegani ovat kanssani samaa mieltä väittäessäni, että tietoturvattomuus oli vuoden 2017 ehdoton teema. Yhä ärhäkämmät tietokonevirukset, valeuutiset, tietomurrot ja erilaiset kiristysyritykset pitivät yöunet varsin keveinä. Hyvä uutinen on se, että suojautumiskeinot paranevat – kääntöpuoli on toki se, että kaikki suojaustoimenpiteet maksavat ja syövät resursseja muilta tärkeiltä toimilta.

Vaihtoehtoja valitettavasti ei juuri ole. Paraskin liiketoiminta voi sakata, jos tietoturva ei ole kunnossa. Myös siirtymäajan loppuminen tietosuoja-asetuksen toimeenpanossa antaa selvän signaalin kaikille, että tietosuoja ja -turva ovat olennaisia asioita tulevaisuuden liiketoiminnassa.

Työttömyysvakuutusrahastossa tietoturva on otettu vakavasti jo pitkän aikaa. Ilokseni voin todeta, että tietoturvan esilläpito ja koulutus TVR:ssä on kantanut hedelmää. Valppaan henkilökunnan ansiosta useat huijausyritykset ovat jääneet vain yrityksiksi ja monelta kiusalliselta tilanteelta on vältytty.

Vaikka juuri nyt elämme kiireistä aikaa ja pinna uhkaa usein kiristyä, valoa näkyy putken päässä: joulun pyhät antavat mahdollisuuden rauhoittua ja kerätä voimia uutta vuotta varten.

Hyvää joulun odotusta ja rauhallisia joulun pyhiä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s