Kuin lastu laineilla

Tapio Oksanen

Oksanen Tapio j-ryhmä

Koulussa opetettiin, että Suomi on pieni avoin talous ja sen hyvinvointi nojaa vahvasti ulkomaankauppaan ja muutamaan toimialaan. Kansainvälisen talouden suhdanteet tuntuvat Suomessa viiveellä ja tuottavat joskus yllättäviä heilahteluita. Suomi-laiva etenee kuin lastu laineilla. Niin etenee myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitusta hoitava TVR.

Rahaston talous on herkkä suhdanteille ja muutosten kulmakerroin usein jyrkempi kuin kansantaloudessa keskimäärin. Juuri nyt näyttää menevän hyvin. Tai oikeastaan erityisen hyvin. Vuositulos arvion mukaan noin 570 miljoonaa euroa vuodelta 2017 (17 % liikevaihdosta) olkoon tästä osoituksena. Mutta palataan hiukan ajassa taaksepäin.

Täysi-ikäinen TVR

Työttömyysvakuutusrahasto on saavuttamassa kahdenkymmenen vuoden iän tänä vuonna. Rahastoa perustettaessa pidettiin tärkeänä, että Suomen kansantaloudessa olisi Euroopan rahaliittoon liityttäessä joustokohtia tai EMU-puskureita. Näiden avulla ajateltiin voitavan vaimentaa talouden suhdannevaihteluista heijastuvia epätoivottuja vaikutuksia. Päätettiin perustaa rahasto, joka voisi kerätä hyvinä aikoina varallisuutta ja ottaa huonoina aikoina tarpeen tullen myös velkaa.

Aallokko nousee

Suomen kansantalous on kokenut parin viimeisen vuosikymmenen aikana jo useita nousun ja laskun vaiheita. Vuosituhannen vaihteessa koettu teknokupla ja sitä seurannut matalan kasvun vaihe oli ensimmäinen kevyt testi edellä mainitulle puskuri-idealle. Rahastoon oli kertynyt varallisuutta ja sitä voitiin tuolloin käyttää ilman, että oli tarvetta nostaa merkittävästi työttömyysvakuutuksen maksuprosentteja.

Talous oikeni suhteellisen nopeasti ja kasvu vuosina 2004-2007 oli hyvin vahvaa. Kunnes koitti finanssikriisi. Ja se olikin sitten niin sanottu täydellinen myrsky (engl. perfect storm). Harva osasi puoli vuotta aikaisemmin ennustaa, mitä olisi tulossa. Työttömyysturvan menot kohosivat jyrkästi ja puskureihin kertyneet varat käytettiin lähes täysimääräisesti vuosien 2009 – 2010 aikana. Valtiokin osallistui omalla lisäpanoksellaan lomautusmenon rahoitukseen.

Kaiken piti olla kunnossa seuraavaa nousukautta varten. Kunnes saapui eurokriisi, josta toipuminen kesti vuosikausia. Kansantalous oli pakkasella ja työttömyys paheni. TVR osallistui talkoisiin omalla vahvalla panoksellaan ja ammensi puskureista yli 1.300 miljoonaa euroa vuosina 2014-2015. Tähän eivät omat varat enää riittäneet, vaan tarvittiin myös lainarahoitusta. Tuolloin tehtyjen joukkovelkakirjalainojen erääntymiset käynnistyvät tänä vuonna.

Mitä kiikareissa näkyy

Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Näin todetaan monen sijoitusrahaston esittelytekstissä. Sama pätee kansantalouteen niin meillä kuin muualla. Juuri nyt näyttää varsin kohtuulliselta. Kansainvälinen ja myös Suomen talous kasvaa hyvin, kauppa käy ja työttömyyden ennustetaan alenevan. Eikä ole mitään tarvetta ennustaa, että hyvä kehitys päättyisi ihan heti. Kohtuullisen varmaa on kuitenkin se, että valon määrä lisääntyy kiihtyvällä tahdilla ja päivät pitenevät.

Talviolympialaiset alkavat parin viikon päästä ja sieltä on lupa odottaa hyvää menestystä. Kannustetaan Suomi voittoon.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s