Pitkät syklit

J.Metsämäki j-ryhmä

Janne Metsämäki

Viimeisimpien taloustietojen mukaan Suomen bruttokansantuote on vihdoin pääsemässä samalle tasolle kuin vuonna 2007. Finanssikriisi, eurokriisi ja muut kansainvälisen talouden vaihtelut sekä kotimainen talouden rakennemuutos ovat johtaneet siihen, että BKT putosi ensin voimakkaasti vuonna 2009 eikä ole sen jälkeen päässyt kunnon kasvuun ennen kuin aivan viime aikoina.

Oma tutkimushaaransa talouden pitkien syklien tarkasteluun

Taloustieteessä on oma tutkimushaaransa talouden pitkien syklien tarkasteluun. Tutkijasta riippuen saatetaan puhua jopa useiden kymmenien vuosien sykleistä. Normaalit talouden suhdannevaihtelut ovat paljon lyhempiä. Suomen taloushistoriassa nyt koettu kymmenen vuoden taantuma on poikkeuksellisen pitkä.

TVR 20 vuotta

Työttömyysvakuutusrahasto täyttää tänä vuonna 20 vuotta. 1990-luvun lopussa Suomi valmistautui euron käyttöönottoon. TVR:n tehtäväksi tuli työttömyysetuuksien rahoituksen ohella myös suhdannepuskurin kerääminen. Tavoitteena oli turvata tasainen työttömyysvakuutusmaksujen kehitys ja pehmentää puskurin avulla maksujen nousupainetta, kun työttömyys kääntyy nousuun. Näin on myös TVR:n toiminnan aikana toimittu.

TVR:n perustamisen aikaan tuskin kukaan osasi ennustaa, että Suomen taloutta voisi joskus kohdata viimeisen kymmen vuoden kaltainen ”menetetty vuosikymmen”, jolloin talous ei kasva ollenkaan tai kasvaa hyvin hitaasti. Parikymmentä vuotta sitten arvioitiin, että suhdannepuskurin tulisi riittää 2-3 vuoden taloustaantumaan. Tämä arvio perustui luonnollisesti aiempien vuosikymmenien talouskehitykseen.

Pitkä taantuma johti TVR:n osalta siihen, että maksukorotuksista huolimatta jouduttiin ottamaan myös lainaa etuuksien rahoitukseen. Tällä hetkellä tilanne on huomattavasti valoisampi, ja suhdannepuskuri kääntyi jo viime vuodenvaihteessa hieman plussan puolelle.

Osaamisen kehittäminen entistä tärkeämpää

Suomen talouden rakenteet ovat vuosikymmenten kuluessa muuttuneet jatkuvasti. Talouden rakennemuutosten vuoksi tarvitaan työttömyysturvaa ja työvoimapolitiikkaa, joiden avulla voidaan turvata työttömien toimeentulo ja tukea uudelleen työllistymistä. Osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen ja ylläpitäminen on nykyajan muuttuvassa työelämässä entistä tärkeämpää työllisyyden turvaamiseksi. Tämän tukemiseksi Koulutusrahasto maksaa aikuiskoulutustukea vuosittain noin 25 000 työntekijälle ja yrittäjälle.

Työllisyysrahasto

Työttömyysvakuutusrahaston ja Koulutusrahaston yhdistymistä koskeva lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esityksen mukaan yhdistynyt rahasto on nimeltään Työllisyysrahasto ja se aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s